Uppmärksamheten

Genom att lära oss att skifta vår uppmärksamhet kan vi förändra våra liv.

Har du spelat strutfotboll någon gång? Det går till så att man sätter en pappersstrut som är ca. 30 cm lång för ansiktet. Det stora öppningen ska vara så stor att den täcker hela ansiktet. Den lilla öppningen brukar vara ca 4cm och är det hål som man kikar ut på världen igenom. Världen har inte krympt men synfältet har radikalt beskurits. Det är inte lätt att spela fotboll med ett synfält på 4 cm. Men roligt!

Jag tycker att livet är som strutfotboll. Vi kan bara se och uppleva det som våra sinnen uppfattar. Sen må det vara hur mycket som helst runt omkring. Ser vi det inte så gör vi inte. En del nöjer sig med det 4 cm stora synfältet men en del av oss anar att det finns mycket runtikring som är minst lika verkligt fast det inte syns.

Vår uppmärksamhet är för de flesta van att fladdra omkring beroende på vad som bekymrar oss för stunden. Vilket ofta är många olika saker på en och samma gång.

Det kliar lite på benet samtidigt som man måste bromsa in och växla ner när man är på väg från jobbet för att hämta barn på fritids -lite försent- samtidigt som man är glad för att man fått beröm och nya ansvarsfulla uppgifter på jobbet så har man dåligt samvete för att det innebär att det blir mindre tid till familjen för att inte tala om hur länge sedan det var som man hälsade på sin mamma eller hade något roligt för den delen eller hade sex och så måste jag komma ihåg att köpa tvättmedel -sen ska jag på Friskis och Svettis -nyheterna i bilradion meddelar 22 döda 1 våldtagen annars blir det vackert väder i hela svealand.

Att meditera är skönt.

När man mediterar tränar man på att samla sin uppmärksamhet. Det finns många olika typer av meditation de jag använder mest är att fokusera på andningen eller att helt enkelt sa-kta ne-r ta-nk-ar-na och dra ut på mellanrummen tills tankarna stillar sig. För det är först när man har stillat sig som det där andra det utanför synfältets vanliga lilla öppning går att varsebli. Så är det ju inte för alla. En del har mycket lätt för se sådant som inte räknas till det normala. Vi är olika och det är spännande.

Jag tror att det går att flytta sin uppmärksamhet till oändligt många olika lager av verkligheten. Genom att flytta vår uppmärksamhet kan vi lära oss att varsebli även det utanför synfältet. Jag ser chakran som kroppsöppningar genom vilka vi tar in och också sänder ut.

Det vi uppfattar som ”den vanliga fysiska verkligheten” har vi inte lyckats definiera än. Forskning pågår för fullt men vi vet ännu inte riktigt vad materia är mer än rörelse. Små små små någonting (eventuellt ingenting!) som rör sig så jättefort så att vi uppfattar det som hårt och påtagligt. Som sten tillexempel. Men sten rör sig. Stenar bildas och vittrar sönder i ett långsamt kretslopp. Liv är rörelse. Stenar lever.

Trots att jag inte vet vad materia är så tror jag att du förstår mig någorlunda om jag talar om den materiella världen och den immateriella. I den materiella lägger jag sådant som saker stenar och djur och människor. I den immateriella verkligheten placerar jag tankar och känslor m.m. Jag tror att den materiella och de immateriella verkligheterna har en ständigt pågående relation. Sådant som sker i den materiella verkligheten förändrar saker och ting i de immateriella världarna och tvärtom.

”I begynnelsen var Ordet”

Tanke kommer före handling. Det som skapas av människor har först funnits som en idé i den immateriella dimensionen.

Vi människor är mytskapande varelser. Vi kan fantisera och ljuga, vi kan bevittna och beskriva.

Jag tror att vi inte har förstått riktigt vad fantasi är för något i vår västerländska kultur. Precis som man kan rikta sin strutöppning mot olika saker i den materiella verkligheten så kan man också medvetet rikta sin strut åt olika håll i den immateriella verkligheten. Det kallas för att tänka.

Tankarna och idéerna finns som jag ser det i den immateriella verkligheten. Vi behöver bara använda vår uppmärksamhet för att plocka ner det vi vill ha.

Vilka tankar vill du ha?

Jag tror att vi har ansvar för vad vi tänker. Vi skapar genom våra tankar den här världen tillsammans. Tanke kommer före handling.

Därför är det en viktig och kärleksfull handling att fokuserat tänka sig en bättre värld. Att tro och hoppas på att tolerans och kärlek kommer att växa. Rent logiskt så bör de göra det för alla tjänar på att ha glada människor omkring sig. Det ligger i allas egoistiska intresse att alla ska må bra. Så det finns gott hopp!